Više od polovine zaposlenih u Tehničkoj školi izdvaja novac za ugrožene učenike

Zaposleni u Tehničkoj školi u Vladičinom Hanu od 2008. godine, na dobrovoljnoj bazi , izdvajaju novac za pomoć socijalno ugroženih učenika. Poplurano nazvan u žargonu „profesorski dinar, umesto onog „đačkog“, na početku je iznosio 0,5 odsto od plata a kasnije jedan odsto. Izdvajanje nije veliko , ali kako kaže pedagog škole, Lovorka Dragojlović Jović – naše malo, za nekoga je zaista veliko.

„Novac od plata se izdvaja na dobrovoljnoj bazi a koristi se za prevoz učenika, užinu, knjige…Oko dve trećine učenika naše škole su putnici. Zaista se trudimo da svi oni koji putuju, a može da im se obezbedi prevoz, ne idu pešice“ kaže Lovorka.

Veliku pomoć u obezbeđivanju prevoza za đake Tehničkoj školi pruža i opština, finansiranjem većeg dela troškova za gorivo. Pored autobusa, donaciju od pre par godina, škola ima i mini bus, pa tim vozilima praktično „pokrivaju“ ne samo teren u hanskoj opštini, već i dela surduličke, leskovačke i vranjske, odakle sve imaju učenike.

Pored redovnog izdvajanja od jedan odsto od zarada, nije retkost da profesori pojedinčano ili zajedno, prikupe novac za dodatnu pomoć, kada god to treba. Jedan broj učenika iz seoskih sredina za upis u Tehničku školu u Vladičinom Hanu se opredeljuje upravo zbog toga što imaju obezbeđen prevoz. Mnoge porodice ne bi mogle da izdvoje za mesečne karte ili da detetu plaćaju kiriju za stan u varoši, pa im je organizovani prevoz velika pomoć.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.