Vladičin Han obeležava Dan oslobođenja od fašizma

Autor: Lj. Pavlović

Vladičin Han svečanim polaganjem cveća kraj spomenika žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu na Kuli danas je obeležio 79. godišnjicu oslobođenja. Nakon služenja pomena palim borcima i civilnim žrtvama, cveće kraj spomenika položile su delgeacije Opštine Vladičin Han, SUBNOR-a, vojske, policije…

Na teror u Drugom svetskom ratu koji je stanovništvo iz ovog kraja pretrpelo od bugarskih okupatora osvrnuo se u govoru Dragan Dimčevski, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR- a.

„Najkrvavija godina za hansku opštninu bila je 1943. godina, kada su mnoga sela potpuno uništena. Prema zvaničnim podacima za četiri godine rata stradalo je 663 civila i 139 borca,“ rekao je on, podsećajući da danas među Hančanima više nema živih učesnika Drugog svetskog rata.

On je poručio i da se vremena menjaju, ali je istorijska istina samo jedna i zato se SUBNOR, kao nestranačko udruženje, zalaže za poštovanje i dostojno obeležavanje najvažnijih datuma, jer oni pripadaju svima nama bez obzira a stranačko, versko ili drugo opredeljenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.