Volonteri Crvenog krsta – dragocena pomoć

Crveni krst u Vladičinom Hanu ima oko 70 volontera. Bez njihove pomoći mnoge akcije ne bi mogle da budu realizovane, s obzirom na mali broj uposlenih, a sve veće socijalne potrebe stanovništva, ali tek 30 odsto njih su mlađi.

Autor: LJ. Pavlović

Crveni krst u Vladičinom Hanu ima oko 70 volontera. Bez njihove pomoći mnoge akcije ne bi mogle da budu realizovane, s obzirom na mali broj uposlenih, a sve veće socijalne potrebe stanovništva. Takođe, oni imaju veliki doprinos i u sprovođenju edukativnog sadržaja Crvenog krsta, naročito kada je mlađa populacija u pitanju.

„Od oko 70 volontera, većinu čine penzioneri. To su ljudi koji su se nakon završetka radnog veka priključili humanitarnom radu, od kojih je dobar broj često i ranije bio uključen u rad Crvenog krsta. Oko 30 volontera čine mladi ljudi, čija nam je pomoć dragocena u brojnim akcijama,“ rekao nam je Saša Nikolić, sekretar CK u Vladičinom Hanu.

Kako kaže Nikolić, uzrok manjeg broja mlađih u odnosu na starije volontere je u opadanju interesovanja ovih prvih da se priključe humanitarnom radu, ali i zbog toga što mnogi od njih nakon završetka srednje škole, odlaze iz Vladičinog Hana na dalje školovanje.

Međutim, to ne mora da predstavlja pravilo. Leonora Stanković iz Vladičinog Hana ima samo 20 godina i pored studija ima vremena i za volontiranje pri CK. Završila je srednju Tehničku školu, na dva smera – bezbednosti i saobraćaja. Student je prava i kaže da ima vremena i za jedno i za drugo.

Leonora Stanković, volonterka CK

„Studije mi ne onemogućavaju da nastavim sa volontiranjem u CK koje sam započela kao srednjoškolka, 2019. godine. Učestvujemo u svim akcijama koje se organizuju i to je jedan od načina ne samo da pomognemo ljudima, već i da mlađima prenesemo stečeno znanje i podstaknemo ih da se i sami priključe nekoj od humanitranih organizacija,“ kaže ona.

Od akcija na edukaciji koje se po kalendaru odvijaju u CK, preko akcija dobrovoljnog davanja krvi pa sve do pružanja pomoći ljudima kojima je to bilo neophodno u vreme korone, Leonora je bila učesnik sa ostalim volonterima. Inače, korene vuče iz porodice posvećene humanitarnom radu. Otac Vladica je višegodišnji dobrovoljni davalac krvi, a po ugledu na njega i Leonora je od nedavno. Njene mlađe sestre, Anastasija (18) i Katarina (16), takođe su volonteri u istoj organizaciji.

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Mladi u akciji za bolji život“ , sufinanisran iz budžeta Opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove navedene institucije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.