U jeku jeseni ponuda povrća još uvek bogata, cene na „klackalici“

Autor: Lj. Pavlović

Pripremu zimnice mnoge su domaćice okončale, ali još uvek ima onih koji pripremaju još što-šta. U ovom kraju priprema zimnice je tradicija, bez koje retko koje domaćinstvo dočekuje zimu. Ne kupuje se više u velikim količinama, pa dok cene kod domaćih prodavaca stagniraju pred kraj sezone, kod nakupaca variraju od zavisnoti od količine robe, te one veće daju i po nižoj ceni, i suprotno.

Još uvek je tražena parprika, iako mnogo manje ona za ajvar, koje je sve i ređe u ponudi. Ipak, na nekim tezgama još uvek se može naći, ali cena dsotiže i 200 dinara po kilogramu. Najtraženija je je domaća, kako kažu domaćice „vrške“, ili ona zadnja berba za koju se smatra da je najukusnija pa je za zimu spremaju pečenu u zamrzivačima. Ona košta od 100 pa do 150 dinara, u zavisnosti od kvaliteta. Kratsvčići su od 80 do 150 dinara, i oni se trenutno među najtraženijima. Tikvice i šargarepa su 100, kao i sitniji paradjaz, dok je onaj krupniji 150 dinara, a krompir uglavnom 80 dinara kilogram. Boranija je među skupljim povrćem, i za kilogram treba izdvojiti 200 dinara.

Rekord i dalje drži beli luk, ili 600 dinara po kilogramu, dok je crni od 100 do 150 dinara. Karfiol je od 100 do 120 dinara po kilogramu.

Prodavci kupusa još uvek nemaju velike količine u ponudi. Kilogram staje 60 dinara, a na veliko je za 10 dinara jeftini.

Pojavile su se i veće količine jabuka, naših proizvođača, i one staju 80 dinara po kilogramu, koliko i lane, ali i tražena pečenka, koja je sada za 20 dinara skuplja i staje 100 dinara za kilogram.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.