ZC Vranje odbio inicijativu „Besplatno – osoba od poverenja za mame i bebe“

Za uvođenje bilo koje novine u načinu i postupku pružanja zdravstvenih usluga, neophodno je da to bude regulisano zakonom ili podzakonskim aktima koje predlaže i usvaja Republika Srbija, ili resorno ministarstvo, kada je reč o donošenju podzakonskih akata,“ naveo je Đorđević, direktor Opšte bolnice iz Vranja. Međutim, iz Odbora navode da – u Sremkoj Mitrovici postoje zakonski okviri.

Autor: Lj. Pavlović

„Za sada ne postoji mogućnost da trudnice, za vreme porođaja, imaju pravo na pratioca – osobu od poverenja u Službi za ginekologiju i akušerstvo,“ odgovor je dr Saše Đorđevića, direktora Opšte bolnice Zdravstvenog centra Vranje Odboru za ljudska prava iz Vranja koji je protekle nedelje zatražio besplatnu uslugu, pratioce za mame i bebe u ime 190.000 građana koji su potisali takav zahtev.

„Odgovor smo prosledile i verujemo da će aktivnosti posle ovog odgovora nastaviti neformalna grupa žena Ženski solidarni front Vranje – inicijator protesta Stop akušerskom nasilju u Vranju od prošle subote. I u ime zabrinutih žena i građana, SOS telefon za žene nastavlja da podržava ovu grupu žena u Vranju u daljim aktivnostima za borbu u eliminaciji svih oblika akušerskog nasilja u vranjskoj bolnici,“ piše u saopštenju Odbora.

U odgovoru ženama i građanima Vranja, koji su javno izrazili brigu za reproduktivno zdravlje svih žena ali i beba Vranja, juga Srbije, Kosovskog pomoravlja u porođajnoj sali, za šta je povod bila i prijava jedne porodilje iz Vranja na akušersko nasilje sredinom januara ove godine, sa sumnjom i brigom roditelja za zdravlje bebe, rukovodstvo ZC Vranje precizira da ne postoje tehnički, a i zakonski uslovi“, navodi se u saopštenju Odbora za ljudska prava.

U odgovoru iz ZC precizira se da za sada ne postoji mogućnost da trudnice imaju pratnju na porođaju – iz razloga što je u najavi stvaranje uslova u svim porodilištima na teritoriji Srbije u smislu da se obezbede prostorni kapaciteti, rekonstrukcija postojećih porodilišta ili izgradnja novih, kako bi se, pre svega, obezbedili uslovi za prisustvo pratioca porodilji, ali i nedostatak zakonskih okvira.

„Za uvođenje bilo koje novine u načinu i postupku pružanja zdravstvenih usluga, neophodno je da to bude regulisano zakonom ili podzakonskim aktima koje predlaže i usvaja Republika Srbija, ili resorno ministarstvo, kada je reč o donošenju podzakonskih akata,“ naveo je Đorđević, direktor Opšte bolnice iz Vranja.

Međutim, iz Odbora navode da – u Sremkoj Mitrovici postoje zakonski okviri.

„Isti zahtev građanki/građana je Upravni Odbor Opšte bolnice Sremska Mitrovica odobrio i sprovodi se od sredine januara ove godine, posle javnog oglašavanja za pomoć majke M.M. zbog akušerskog nasilja i smrti bebe na porođaju, što je i izazvalo lančane proteste javnosti. Odlukom Upravnog odbora ove bolnice, precizirano je da se prisustvo pratnje tokom porođaja neće naplaćivati, a o prisustvu pratioca biće sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima“, kaže iz Odbora za ljudska prava i SOS telefona  iz Vranja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.