Žrtve Prvog svetskog rata još uvek nemaju svoje spomen obeležje u Vladičinom Hanu

Još jedna godišnjica oslobođenja Vladičinog Hana u Prvom svetskom ratu od okupatora i pomen žrtvama prošla je bez spomen obeležja. Obeležavanje ovog značajnog datuma za varoš, započelo je je 2014. godine, na inicijativu Opštinskog odbora SUBNOR-a. Ubrzo zatim, od članova te organizacije potekla je i inicajativa da se nevinim žrtvama bugarskog terora i palim borcima, među kojima je i Solunaca, podigne spomen obeležje. Predložena je lokacija gde se održava pomen – kraj zavetnog krsta u parku, u blizini autobuske stanice.

„Urađeno je idejno rešenje za spomenik, obezbeđen mermer i naišli smo na razumevanje Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša da spomenik bude podignut u parku. Zavetni krst bi trebalo da bude izmešten odatle, ispod nadvožnjaka u istom parku, gde je nekada i bio postavljen,“ kaže Slavoljub Pavlović, predsednik Udruženja potomaka oslobodilačkih ratova od 1914. do 1918. godine u Vladičinom Hanu, kamenorezac i donator u ovom slučaju.

Jedino što još uvek nije završeno je papirolopgija – zvanično odobrenje lokacije od strane nadležnih službi Opštinske uprave u Vladičinom hanu. Po preporuci Gorana Mladenovića, predsednika lokalne samouprave, udruženje bi trebalo da nanovo podnese zahtev, kako bi se potrebna papirologija obavila i zvanično odredilo mesto podizanja spoemika.

Naredne godine Vladičin Han će 5. oktobra obeležiti 105. godišnjicu od oslobođenja u Velikom ratu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.