27 godina od progona Srba u „Oluji“

Hrvatska danas slavi „Oluju“, dok se u Srbiji današnji dan obeležava kao kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe iz Srpske krajine, pre 27 godina.

Oko 200.000 prognanih iz Hrvatske, našlo se u prihvatilištima za izbeglice širom Srbije. Jedno od mesta gde su bili smešteni je i hanska opština. Najpre iz Hrvstake, a zatim i izbegli iz Bosne i Hercegovine, smešteni su većim delom u Lepenici i Stublu. Oni koji nisu imali gde, 12 godina su proveli u kolektivnom smeštaju, u sobicama sa samo osnovnim nameštajem.

Na području opštine Vladičin Han trajno se integrisalo 10 porodica. UNHCR, Komesarijat za izbeglice i lokalna samouprava 2003. godine su im obezbedili građevinski materijal i placeve, a oni su sami morali da isfinansiraju izgradnju. Uz mnogo muka, ljudi bez posla, penzije i prihoda su uspeli. Neki sami, a neki i uz pomoć dobrih ljudi. Sagrađeno je pet dupleksa za 10 porodica, koje i danas žive u Suvoj Moravi. Njihove porodice nisu jedine koje su ostale ovde, već ih ima još i ovde raste već treća generacija nekadašnjih izbeglih lica iz Hrvatske.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.