Da li će Hančani pored svih poskupljenja, i vodu plaćati više?

NO „Vodovoda“ traži da voda poskupi za skoro 15 dinara po metru kubnom za domaćinstva , kanalizacija za 4,40, bez PDV-a, a taksa za vodomere za 20.

Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Vodovod“ u Vladičinom Hanu dao je „zeleno svetlo“ za povećanje cena vode sa gradske mreže u toj opštini. Novi cenovnik utvrđen je još juna ove godine, a konačnu odluku o promeni cena usluga „Vodovoda“ doneće predstavnici naroda – odbornici u lokalnoj Skupštini.

Izmenjene cene građani mogu očekivati za: utrošenu vodu sa gradske mreže i za korišćenje kanalizacije, prodaju tj. kupovinu vode iz cisterni, za rad rovokopača kao i za posebne komunalne usluge.

„Politika cene pijaće vode i odvoda otpadnih voda trebalo bi da se zasniva na dugoročnoj strategiji razvoja održivog poslovanja, sa ciljem postepenog povećanja cena kako bi se uspostavila ravnoteža između prihoda i rashoda, poštujući pri tome preporuku Svetske banke da troškovi za pijaću vodu i usluge kanalizacije za domaćinstva ne prelaze tri odsto porodičnog budžeta na mesečnom nivou,“ piše u odluci NO koju potpisuje Dragan Pešić, predsednik, pravdajući poskupljenje, između ostalog, rastom cena energenata, vodovodnog materijala, rezervnih delova i dr. uz napomenu da je sadašnji cenovnik iz aprila 2018. godine.

Prema navedenom predlogu, za domaćinstva bi ubuduće voda koštala 57,50 dinara po metru kubnom i 17 dinara za kanalizaciju. Na računima za vodu, trenutna cena je 42,60 a za kanalizaciju 12,60 dinara, bez PDV-a. Predlog nove cene kubnog metra vode za ustanove je 99 a za ostale korisnike 131 dinar. Taksa za distribuciju vode po vodomomeru za građane bi iznosila 86,50 dinara, koja će biti za 20 dinara skuplja nego sada, a za pravna lica od 173 do 652 dinara, u zavisnosti od toga kog je prifila vodomer. Kome je neophodna voda iz cisterne moraće da plati od 5.088 do 8.518 dinara, u zavisnosti od kilometraže transporta. Radni sat rovokopača je 5.735 dinara i još toliko za transport mašine, u jednom pravcu. Cena radnog sata mini bagera biće 4.400 dinara, koliko i njegov transport, takođe u jednom pravcu. Za odgušenje kanalizacije trebaće da se izdvoji 5.500 dinara, za transport vozila od 2.200 do 5.500, u zavisnosti od udaljenosti.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.