Da li je prosečna plata bila dovoljna da opremi školarce?

Sutra je 1. septembar, početak nove školske godine. U nju zasiguno jedino deca ulaze relaksirana – za njima su bezbrižni dani letnjeg raspusta, pred prosvetarima brige o povećanju plata, a roditeljima – prazni novčanici. Nabavaka knjiga, lektira, školskog pribora, a jesen je pred vratima. Ako ne sada, barem za hladnije dane mora se kupiti i toplija garderoba i zimska obuća. Zimnicu, ovog puta ćemo da zaobići, kao i ogrev koji su mnogi već na proleće papreno platili.

Kompleti knjiga za osnovce, sve u zavisnosti od izdavača, su od nekih 8.000 do skoro 20.000 dinara. Recimo, komplet knjiga za drugi razred staje 10.000 dinara, a za peti oko 18.000. Najjeftinija sveska, A5, od 40 lista, košta 24 dinara. One malo bolje, sa jačim koricama su 35 dinara, ukoričene 200, dok su A4 od 180 do 250 dinara. Za flomastere treba izdvojiti od od 220 do 240 dinara, najpristupačnije drvene bojice su 180 dinara, a pernice od 200 do 600 dinara, sve u zavisnosti od toga šta unutra sadrže. Cene rančeva u knjižarama su od 1.100 do 4.400 dinara. Olovke i gumice su najmanji trošak – ima onih od po 10 dinara i nešto zanimljivijih i šarenijih, koje mogu biti i do 100 dinara.

Sve ove cene su u našim lokalnim radnjama. Sa prosečnim izborom, bez nekog luksuza i markiranih stvari, koje su većini porodica nedostupne. Mnogi su ove godine školski pribor i opremu pazarili kod Kineza, dobro poznatog lošijeg kvaliteta.

Ukoliko u sve troškove uračnunamo i po jednu majicu, koja se u proseku ne može naći za manje od 500 dinara ni u najjeftininijoj prodavnici i pantalone koje ne mogu biti ispod 1.500 dinara, bez nove obuće, za dva učenika jedna minimalna zarada jedva da će moći da pokrije troškove za knjige. Prosečna, hanska, od nešto više od 50.000 dinara, biće dovoljna da se za dvoje dece, što je neki prosek, pokupuju osnovne potrepštine. Uskoro će da zahladni, pa je neophodan i neki topliji komad odeće, posebno obuća. To znači da će njihova nabavka potrošiti još jednu celu prosečnu zaradu, za po dva duksa ili džempera, jakne i dva para zimske obuće. Roditelji moraju da imaju u vidu i da užina staje oko 130 dinara dnevno.

I sve to nije tako sumorno, reći će neko, jer je većina roditelja osnovaca do sada otplatila knjige koje su tek sada dobili, po pravilu do kraja protekle školske godine, tako da će im ostati nešto para da kupe deci, koja još uvek rastu, po koji komad odeće. Tu su i bake i deke, pa će i oni priskoćiti u pomoć. Srednjoškolci su snalažiljiviji, pa ono što se ne dozvoljava u osnovnim školama, oni ipak koriste i kupuju knjige od prethodnih generacija. Eto, i tu će ostati koji dinar, za koju krpicu. Jer, i pored divljanja cena svega, za decu se mora izdvojiti. I tako do proleća, dok ne počnu ekskurzije, škole u prirodi i novi krug otplate udžbenika…

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.