Da li nas čujete? Tišina jednom mora da pukne -poruke sa obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Simboličnim postavljanjem Narandžaste lente sa porukom „Zaustavimo nasilje nad devojčicama i ženama, u znak sećanja na sve devojčice koje su svoje živote izgubile u masovnim ubistvima ove godine u Srbiji – u beogradskoj osnovnoj školi kao i u okolini Mladenovca, u mislima na sve njih i muškarce, tim SOS kutka za devojke, i SOS telefona Vranje obeležio je današnji dan, 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ove godine iz Vranja aktivistkinje Odbora za ljudska prava posvetile su kampanje “ 16 dana aktivizma“ i Narandžastu kampanju UN svim brutalno ubijenim drvojčicama i ženama – 35 ove godine ubijenih u Srbiji, od toga, po novinarskim izvestajima, 27 žena i devojaka u porodičnom nasilju do novembra. Jedna žena je ubijena u Pčinjksom okrugu , u Vladičinom Hanu sa jasnom porukom – Nasilje nema opravdaje! Zaustavite ubijanje devojčica i žena.

„Aktivnosti su počele „Čajankom“, 23. novembra u Američkom kutku u Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju, pod soganom „Da li nas čujete? Tišina mora da pukne“ gde je učestvovalo tridesetak devojčica od prvog do četrtog razreda vranjskih srednjih škola. To su bili tematski razgovoru o (ne)vidljovosti devojčica i žena u društvu, zaustavljanju brutalnog nasilja i ubistava, o svetskim kampanjama i njihovom značaju. Modetatirka razgovora bila je tim liderka SOS kutka za devojke, Jefimija Ilić,“ rekla je Suzana Ristić, ipsred SOS telefona Vranje.

O značaju rada i postojanja Programa za devojke, o samim počecima SOS kutka za devojke Vranje, govorila j Jana Dimitrović, članica prve generacije SOS Kutka za devojke, koji je
osnovan krajem 2017.godine. Jana danas studira i živi u Sloveniji i prenele je prisutnima iskustva iz te zemlje Evropske Unije.

„U cilju veće prevencije, znanja, prepoznavanja rodno zasnovanog nasilja nad devojčicama u porodično-
partnerskim odnosima, o značaju i primeni Istanbulske konvencije, promovišemo i našu platformu u Srbiji https://soskutakzadevojke.org/ kao jedino sigurno i bezbedno mesto za sve devojčice na internetu, gde se mogu informisati, pitati, pisati o ovoj temi.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama-25.novembar, tim SOS Kutka za devojke je posvetio
prevenciji nasilja nad devojčicama, snimile smo video poruke. Video možete pogledati na FB:
https://www.facebook.com/SOSvranje i IG: https://www.instagram.com/soskutakzadevojke_/
(SOS telefon za žene Vranje. Do novembra 2023. godine, SOS telefon za žene Vranje primio je preko
500 poziva, 81 žena je kontaktirala SOS Vranje za pomoć, podršku, informisanje o rodno
zasnovanom porodičnom nasilju, od tog broja 48 žena je po prvi put ove godine pozvalo SOS broj,“ kaže Ristićeva.
Prema njenim rečima, podršku u oblasti pravnih pitanja dobila je 41 žena, a njih 52 psiho-socijalnu podršku). SOS Kutak za devojke Vranje do novembra je realizovao preko 60 tematskih aktivnosti za
devojčice, oko 50 radionica za devojčice. Ovim aktivnostima informisano je preko 1.500 devojčica
u Vranju i okolnim mestima.
Za prijavu nasilja, kao i za informisanje dostupan je SOS Telefon Vranje – besplatan poziv
na broj 0800/ 001 017.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.