Da se ne zaboravi

Danas se navršavaju 23 godine od granatiranja putničkog voza u Grdeličkoj klisuri od strane NATO snaga. Na drugi dan pravoslavnog Uskrsa, 1999. godine, u 11 časova i 39 minuta putnički voz, 393, na liniji Niš-Preševo pogodila je prva raketa NATO snaga. Ispaljene su ukupo četiri rakete.

Tačan broj žrtava nikada nije utvrđen. Identifikovano je 15 nastradalih. Zvanično, povređeno je 16 osoba, dok se procenjuje da je stradalo oko pedeset osoba, među kojima je bilo i dece, prema svedočenju konduktera.

Među onima čiji je život tog 12. aprila nasilno prekinut bili su i mladi bračni par, Ana Bjeletić i Ivan Marković. Ana iz Leskovca, Ivan iz Hana. Nerazdvojni od studentskih dana. Oboje diplomirani hemičari, izuzetno studenti i postdiplomci. Ana je radila u leskovačkom zdravlju a Ivan na Tehnološkom fakultetu. Venčani tek pet meseci. Kobnog dana iz Leskovca, gde su živeli i radili, pošli su u Vladičin Han zbog Ivanovog poziva za mobilizaciju. Do železničke stanice ih je ispratio Anin otac, da bi ih četrdesetak minuta kasnije, uzalud tražio među povređenima u bolnici.

Ana i Ivan su sahranjeni u Vladičinom Hanu. Svake godine nakon obilaska njihove večne kuće, porodice nastradalih, prijatelji, oni koji su preživeli tu strahotu i brojne delegacije posećuju i mesto tragedije. Tacno u 11 časova i 39 minuta putnički voz se zaustavlja na mostu kod Grdelice uz sirenu i podseća nas da ne zaboravimo ovaj monstruozni zločin prema nedužnima. NATO je takvo stravično stradanje nedužnih okarakterisao kao – kolateralnu štetu!

Porodice Marković i Bjeletić u znak sećanja na najdraže, osnovale su fond koji nosi Anino i Ivanovo Najboljim gimnazijalcima u Hanu i Leskovcu, kao i najboljim studentima na PMF-u u Nišu, gde je otkrivena i spomen-ploča mladim istraživačima, dodeljuju se nagrade iz tog fonda.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.