Romi pomažu Romima

Danas se obeležava Svetski dan Roma. Prema oceni Januša Kurtića, predsednika Udruženja Roma intelektualaca, položaj te populacije i dalje je jako težak a „odnos društva prema njima oslikava i to što u hanskoj opštini zvanično nije ni obeležen taj značajni datum koji je širom zemlje obeležen makar na simboličan način.“

Nezaposlenost, nizak životni standard, maloletnički brakovi, neredovno školovanje itd i dalje su problemi koji muče jedan deo romske populacije.

“ Danas sam čuo jedan dobar termin koji opisuje položaj Roma – socijalna isključenost. U javnom sektoru gotovo da i nema uposlenih Roma, u privatnom ta cifra možda dostiže broj od njih desetoro. Bilo ih je nekoliko u Teklasu, ali na određeno vreme, ali zato mnogi odlaze u kineske i koreanske fabrike u Leskovcu,“ kaže Kurtić.

Prema njegovim rečima prema zvaničnoj statistici, na osnovu poslednjeg popisa stanovništa od 2011. godine, u hanskoj opštini ih je 1.503. Međutim, prema podacima koje oni sami poseduju, taj broj je za oko 1.000 veći. Veli, i da ih je mnogo u inostranstvu.

„Ti ljudi tamo rade, ali ovde grade kuće, ulažu i ovde troše novac,“ ukazuje on.

U hanskoj opštini, kako kaže Kurtić, postoji 10 romskih udruženja, ali pored URI-ja aktivno radi samo još jedno. URI pokušava da poboljša satus ove nacionalne manjine već dugi niz godina kroz različite projekte. Jedan od njih je i Podrška zapošljivosti mladih Roma – faza II Surdulica i Vladičin Han, grant programa Unapređivanje integracije Roma povratnika faza II.

„U sklopu programa, u toku je realizacija edukativnih, kreativnih i motivacionih radionica i socijalizacija dece. Sa povratničkim porodicama rade se info sesije na temu inkluzija i integracija na lokalu,“ rekao nam je Kurtić.

Program kojim su obuhvaćene 102 porodice i 162-je dece finanisra Fondacija za obrazovanje Roma Han. Implementacija je započela u februaru i trajaće do kraja jula ove godine.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.