Damjan Stanković, gitarista, student FMU u Nišu niže uspeh za uspehom

Damjna Stanković, student prve godine Fakulteta muzičke umetnosti u Nišu, odsek gitara, u klasi vanrednog profesora mr Miloša Janjića, nedavno je osvojio prvu nagradu, sa 98 bodova, na terećem po redu „Medijana gitar festu“ u tom gradu. Sa tek 19 godina, ali dugom karijerom, teško je pobrojati sve njegove nagrade.

Damjan je gitaru počeo da svira sa samo sedam godina, uz oca Gorana i od prvih dana se videlo da ima talenta. Sa osam godina polazi u Muzičku školu u Vranju, gde profesor brzo uočava veliki talenat, te je već od prve godine školovanja aktivni učesnik na takmičenjima, festivalima, majstorskim radionicama i muzičkim kampovima. Svira na gitari ’’NERA’’, našeg poznatog graditelja, Slavka Mrdalja.

           Osvajač je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: 1prvo mesto na Guitar Art festivalu 2019. Isti plasman na internacionalnom festivalu ,,Tremolo’’ u Skoplju, četvrto mesto na prestižnom festivalu ,,Anna Amalia’’ Weimar i još jedno prvo na „Volos Guitar Festivalu“. Godinu ranije je laureat Republičkog takmičenja sa osvojenih maksimum poena, zatim prvo mesto na „Thessaloniki Guitar festivalu“u kategoriji do 19 godina, pobednik XX „Guitar Art Festivala“ u trećoj kategoriji, 2017. je pobednik svoje kategorije na internacionalnom festivalu u Leskovcu. Sledi prva nagrada na internacionalnom festivalu u Sarajevu i drugo mesto u Sinai, kao najmlađi takmičar u kategoriji do 18 godina. Jedini je takmičar koji je ostvario maksimalni rezultat na republičkim takmičenjima 2014, 2016, 2018 i 2021. Osvajač je laureata na „aissus Guitar festivalu“ i nekolika prvih nagrada na istom, laureat na internacionalnom festivalu u Leskovcu 2015. godine, prvo mesto na „Classic Art festivalu“ u Šapcu, peto i stipendiju Bergisches Gitarrenfestival u Monheim am Rhein, 2016. drugo mesto na smotri muzičkih talenata u Sremskim Karlovcima kao najmlađi izvođač, u apsolutnoj kategoriji. Osvajač je nagrada i u Italiji: prvog mesta u Trevisu na takmicenju ,,Giovanni Musicisti’’ i druge nagrade na ,,Enrico Mercatali’’ festivalu u Gorici, pa je zbog toga proglašen za najuspešnijeg đaka muzičke škole. 

           Pohađao je masterklasove poznatih svetskih gitarista kao što su: Odair Assad, Costas Cotsiolis, Thomas Offermann, Alexis Muzurakis, Anabel Montesinos, Marco Tamayo, Hubert Keappel, Kyuhee Part, Raphaella Smiths, Renato Samuelli, Judicael Perroy i mnogih drugih. Takođe, i naših profesora: Miloša Janjića, Srđana Tošića, Vere Ogrizović, Nemanje Ostojića, Sabrine Vlaškalić, Vesne Petković, Zorana Anića i dr. Učesnik je muzičkih kampova u Zaječaru, u klasi prof. Vere Ogrizović i na letnjoj školi ’’Strings’’ u Leskovcu , u klasi prof. Miloša Janjića. 

           Sa samo 13 godina je održao svoj prvi solistički koncert 9. decembra 2016. godine. Nastupao je na otvaranju „Naissus guitar festivala“, kao najmladji učesnik, kao i sa orkestrom ’’Amorosso’’, kao solista 2014., 2016. i 2017. godine. Najznačajniji koncert održao je na otvaranju 6. „Internacionalnog Thessaloniki Festivala“ 2019. god. kao gost. 

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.