Danas je Sveti Sava, đačka slava

Širom Srbije danas se u školama obeležava slava, Sveti Sava.

Rastko Nemanjić (1169-1236.) najmlađi princ iz loze Nemanjića, sin srpskog župana, Stefana Nemanje, napustio je svetovni život i zamonašio se veoma mlad, na Svetoj Gori. Bio je književnik, diplomata, izborio autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, prvi srpski arhiepiskop koji je postavio temelje našeg duhovnog puta. Zavet Svetog Save obuhvata obrazovanje, ali i čestitost, poštenje, posvećenost, poslušnost, čovekoljublje, pristojnost, jedinstvo, izmirenje…

Iza njega je ostalo više književnih dela među kojima su samo neka od najznačajnijh – Žitije Svetzog Simeona, Zakonopravilo i dr. Umro je u Trnov, a njegove mošti su prenete u manastiru Mileševi. O tome koliko je kult Svetog Save bio jak u srpskom narodu, govori to da je u Sinan-paša u vreme Banatskog ustanka 1594. godine, naredio da se njegove mošti donesu iz manastira i spale na Vračaru.

Praznik Svetog Save ustanovljen je 1.840 godine. Nakon pauze od pet decenija, u školama se od 1990. godine ponovo proslavlja đačka slava.

Mnoga narodna verovanja se vezuju za ovog sveca. Jedno od njih je da ako grmi na dan Svetog Save, to je predznak nekog značajnog događaja. Pastiri, koji su ga takođe smatarali svojim zaštitnikom, dan pre praznika nisu terali stoku u šumu, niti se na sam praznik radilo nešto oštricama, kako bi stoka bila zaštićena od vukova. Današnji praznik i esnafi smatraju svojim, pa ga neke porodice obeležavaju kao svoju slavu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.