Danas pravoslavni hrišćani slave Uskrs

Za pravoslavne hrišćane danas je najradosniji praznik, Uskrs. Prema crkvenom učenju, Isus Hrist je raspet u petak, u subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji je sleteo je na grob, kada je vaskrsao. Na Uskrs je, prema verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri, te je prozvan „Neverni Toma“.

Za Uskrs se vezuje običaj darivanja jajima. Jaje simbolizuje obnavljanja prirode i života. Prvo obojeno, prema narodnom običaju je crvene boje. i to je čuvarkuća, koji se drži u kući sve do narednog Uskrsa. Danas se porodice okupljaju, nakon uskršnjeg posta, uz bogatu trpezu, ili se ide u goste.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak. Vaskrsenje Hristovo u svetu, osim srpske, danas slavi i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, ali i pravoslavni vernici u Egiptu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.