DZ u Vladičinom Hanu za manje od decenije dobija dva mamografa

Autor: Lj. Pavlović

One koji se bore sa najtežim bolestima uvek obraduje vest o unapređenju pružanja zdravstvenih usluga, jer samo oni znaju kako je u današnje vreme teško zakazati neophodne preglede i dobiti adekvatnu terapiju. Tako je i nedvana najava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da će i Vladičin Han, među 10 mesta u Srbiji, dobiti mamograf primljena sa nadom. Sve značajnije preglede pacijenti iz hanske opštine, koja ima samo Dom zdravlja, bez sve većeg broja sepcijalističkih službi koje se gase, moraju, u najboljem slučaju, da obave u zdravstvenim centrima u Surdulici i Vranju. Sem sa dva ultrazvučna aparata u Inernističkoj i Ginekolškoj službi, od značajanijih aparata Hančani se mogu pohvaliti još i rendgenom. Ukoliko neophodne preglede ne obave u okrugu, tek nastaje agonija zakazivanja u Nišu ili, sve ređe, u Beogradu.

Međutim, Vladičin Han je mamograf imao još 2014. godine, zahvaljujući donaciji Pokrajinske Vlade, kada je njen predsednik, Bojan Pajtić Domu zdravlja obezbedio analogni mamograf. Kako je tada rečeno – za donaciju je bio presudan broj obolelih od karcinoma dojke u Pčinjskom okrugu i opštini Vladičin Han koji je, praktično, poprimio razmere epidemije. Planiran je skrining dojke za više od 4.400 žena između 30 i 69 godina starosti, kako bi se preventivno radilo na ranom otkrivanju karcinoma.

Mamograf je, kako saznajemo od zaposlenih u DZ, počeo sa radom 20216. godine. Kasnije je digitalizovan i radio je nekoliko godina. Međutim, kada je došlo vreme da se pločice zamene, kako nam objašnjavaju, to nije učinjeno i tu je bio kraj skriningu raka dojke u DZ.

Juče je mamograf dobio Leskovac, koji je predstavnicima Opšte bolnice lično uručio predsednik Vučić. Najavljeno je da će mamograf od kraja novembra dobiti Vladičlin Han, Babušnica, Kuršumlija i Vlasotince. Niš će dobiti pokretni mamograf, za potrebe i Gadžinog Hana i Svrljiga.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.