Ispiranje sistema „ kap po kap“

Čitaoci pišu

Autor: dipl.ing,polj.Saša Šormaz


Period visokih temperatura i upotreba sistema „ kap po kap „ za naše voćare je završen, tako da
ostaje da se postojeći sistem ispere. Najveći problem kod ovog sistema je što se posle izvesnog
vremena korišćenja može javiti začepljenje kapaljki. To zavisi prvenstveno od kvaliteta vode i
korišćenja vodotopljivih đubriva za prihranu voća. Da bi se sprečilo taloženje čestica u lateralama
koriste se filteri. Međutim, zbog visokih troškova uklanjanja čestica, filteri koji se koriste napravljeni
su tako da mogu da sprče samo čestice čiji je prečnik za oko 20 odsto veći od prečnika otvora na
kapljačima.Stoga, filterima se ne mogu otkloniti čestice gline, praha ili sitnog peska. Ove čestiče su dovoljno male da prođu kroz filtere i izazovu začepljenje kapaljki. Osim peska u lateralama se mogu naći i sitne alge, bakterije ili sredstva od vodotopivih đubriva.

Cevi i laterale se ispiraju tako što se tokom rada otvore njihovi krajevi i pusti da voda isteči zajedno sa ostacima. Cilj je da voda dovoljnom brzinom i protokom otkloni sve supstance iz sistema.
Od velike važnosti je da se prilikom ispiranja posmatra vrsta i količina nagomilanog materijala. Za
tu namenu se koriste bele plastične kante koje će prihvatiti celokupnu količinu vode iz sistema.
Ukoliko iz cevi izlazi veća količina materijala, sistem treba ispirati često, a ukoliko je količina taloga
mala, treba povećati intervale između ispiranja.
Vrlo je bitno da se talog redovno sakuplja i posmatra pošto se vremenom može menjati i kvalitet
vode, što zahteva izmene u učestalost ispiranja sistema. Ispiranje treba da traje sve dok iz cevi ne
izađe potpuno čista voda. Postoje i hemijska sredstva, kiseline koje se koriste za ispiranje, ali su dosta
skupe i teško se primenjuju.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.