Juče obavljena 323 preventivna pregleda

Autpor: Lj. P.

Juče su u Domu zdrvalja obavljena ukupno 323 preventivna pregleda dece i odraslih. To je, čini se, od kada je uvedena praksa prevencije, najveći broj pregleda koji su obavile specijalističke službe.

Prema podacima DZ, najviše je bilo laboratorijskih analiza – tumor marker CEA, CA19-9 i Alpha Fetoprotein, KKS ili ukupno 152. Za ultrazvuk abdomena prijavile su se 93 osobe, njih 67 je posetilo dermatologa i svega 11 dece su roditelji doveli na sistematski pregled.

„Bila sam na eho pregledu abdomen i odradila tumor markere CEA i CA19 za debelo crevo i pankreas. Iskreno, preglede ranije nisam mogla da zakažem. Čekalo se dugo na red i trebalo je ranije da se uzme uput, sa nekim sigurnim znakom da ukazuje na bolest,“ rekla nam je pacijentkinja koja je juče iskoristila priliku da bez zakazivanja obavi pregled.

Nemogućnost zakazivanja određenih pregleda regularnim putem i predugo čekanje čak i na redovne kontrole, pacijente najčešće dovode na preventivne preglede. Na pregled, pored toga što se ne zakazuje, naši sugrađani mogu da dođu i bez overene zdrvatsvene knjižice zbog, kako ističu u zdaravstvum značaja prevencije. Pacijenti kod kojih se sumnja na neku bolest, nakon ovih pregleda biće upućeni na dalju dijagnostiku i lečenje.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.