Koncert izvođačkih folklornih ansambala na SC, čuvara tradicije

„Vidovdanski dani“, manifestacija povodom obeležavnaja gradske slave Vladičinog Hana ne može da se zamisli bez koncerata folklornih ansambala. Večeras su pred hanskom publikom nastupili hanski folkloraši, izvođački sastav, sa gostima – KUD „Lemind“ iz Leskovca i „Abrašević“ iz Niša.

KUD „Branislav Nušić“ je za ovu priliku, među mnogobrojinim koreografijama igara iz cele Srbije, nastupio igrama iz Crne Trave, Bosilegradskim Krajištem i igrama iz Vranja, omiljenim domaćoj publici.

KUD „Branislav Nušić“

Gosti iz Leskovca, predstavili su se koreografijom Kosovsko pomoravlje i igrama iz Crne Trave. To je anasambl sa dugom tradicijom, koje stručnim radom neguje i koreografski uobličava narodne igre i pesme. Za 40 godina postojanja stvorili su 28 koreografija, „Igre i pesme naroda Srbije“.

KUD „Lemind“ iz Leskovca

Niški „Abrašević“ je nastao daleke 1908. godine. Imao je više prekida u radu a zalaganjem grupe entuzijsta, obnovljen je 2013. godine, nastavivši misiju prethodnika , da se izvorna muzika i folklorno stvaralaštvo ne zaborave. Večeras su se Hančanim predstavili igrama iz okoline Niša i iz vranjskog polja.

KUD „Abrašević“ iz Niša

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.