Lena Stanković – đak generacije anđeoskog glasa

Autor: Lj. Pavlović

Sreći nema kraja kada uporan rad bude bude „krunisan“ i zasluženom nagradom. Osmeh na licu buduće srednjoškolke, Lene Stanković, đaka generecaije Osnovne škole „Sveti Sava“ u Vladičinom Hanu upravo govori o tome. Kao i ponos na licima roditelja, Aleksandra i Tijane, ali i tetke, Bojane Veličković, na svečanoj dodeli nagrada, juče, na Vidovdan, u Centru za kuluturu u varoši. Lenine ruke pune se knjigama i priznanjima, dok na bini stoji uz najbolje đake u hanskoj opštini. Računajući i one koje je dobila u svojoj dosadašnjoj školi, već ima malu biblioteku i kolekciju priznaja. Uz nagradu „Dositej Obradović“ nosilac je i „Vukove“.

„Osecaj je neverovatan i neopisiv i dalje ne mogu da verujem, iako sam toliko truda uložila tokom dosadašnjeg školovanja. To mi je bio najveći cilj i najveće ostavrenje sna i sada mi je jednostavno neverovatno. Do ovog trenutka nisam bila svesna svog uspeha, a mama i tata su uvek bili tu i bodrili me, kao i cela porodica, i ovo je i njihov uspeh,“ kaže Lena.

Ona je u hanskoj gimnaziji odabrala prirodno-matematički smer za nastavak školovanja. Ipak, među predmetima izdvaja, kako veli, veliku ljubav prema srpskom jeziku, što je njena nastavnica, Olivera Kostić prepoznala i pomogla joj da je „neguje“, i to je jedna od opcija za studije, ali ne isključuje ni studije u inostranstvu, jer želi da upozna i druge zemlje i način života.

Iako je veoma mlada, Lena je još sada veoma odgovorna i svestrana osoba. Pored maternjeg jezika, gde je ove godine osvojila prvo mesto na „Književnoj olimpijadi“ na okružnom i drugo na republičkom nivou, uspeha ima i iz drugih predmeta. Iz tehnike i thenologije u automodelartsvu je na trećem mestu na okružnom takmičenju. Lena voli i da peva, a ni uspesi u sportu nisu izostali. Svoj anđeoski glas, posvetila je tradicionalnoj muzici. Jedna je iz grupe učenica dosadašnje škole koje već nekoliko godina osvajaju najviše nagrade u pevanju tradicionalne pesme, pa i ove, kada su iz muzičke kulture svoju dominaciju ove potvrdile na nivou Srbije, zauzevši prvo mesto. U odbojci, na okružnom takmičenju, „njen“ tim je treći po redu najbolji u okrugu.

Ma šta odabrala za budući poziv, sigurno je da će se tome maksimalno posvetiti s ljubavlju i upornošću koja se u životu može poneti samo uz podršku najbližih i profesionalnost i posvećenost nastavnika.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.