Ministar za razvoj nerazvijenih opština traži besplatne udžbenike za sve osnovce

Novica Tončev, ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opština, iz Surdulice, na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda Srbije, zatražio je besplatne udžbenike za svu decu u Srbiji.

On je, kako prenose mediji sa juga Srbije, ukazao da je neophodno -da se građanima omogući svaki vid pomoći, posebno kada je u pitanju obrazovanje mladih koji su budućnost naše zemlje.

„Od predsednika države i Vlade Srbije tražim da se, kao što je urađeno u Beogradu, obezbede besplatni udžbenici za svu decu u Srbiji, jer smatram da obrazovanje treba da bude svima podjednako dostupno,“ izjavio je Tončev.

Inicijativa da se osnovcima obezbede besplatne knjige za školu pokreuna je opština Vladičin Han, koja će iz budžeta za to izdvojiti oko 10 miliona dinara. Deca iz unutrašnjosti često su u nepovoljnijem položaju od onih u prestonici. Tako je nedavno na društvenim mrežama dodela vaučera deci školskog uzrasta na području Beograda izazvala buru nezadovoljstva. Roditelji negoduju zbog, kako kažu, diskriminacije dece u ostalim delovima zemlje, koja kao da ne žive u Srbiji. Beograd, kao prestonica, ima najveći prosek plata, dok su opštine na jugu Srbije najasiromašnije u zemlji. Neke od njih ipak izdvoje sredstva za školarce, ali samo za prvake kada pođu u školu, dok u mnogima to nije praksa. Stoga je i dodela vaučera od po 6.000 dinara Grada Beograda deci od šest do 19 godina izazvala veliko negodovanje građana. U nekim opštinama, poput hanske, već par godina nema izdvajanja iz budžeta za stipendije srednjoškolaca i studenata.

Foto: sa fb profila Novice Tončeva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.