Živimo u vremenu koje nije svetosavsko i nije hrišćansko

Uz nastup hora, vokalnih solista, recitale i besede na Duhovnoj akademiji upriličenoj u Centru za kulturu u Vladičinom Hanu na trenutke smo se prisetili Svetog Save, srpskog princa, monaha, igumana, književnika i diplomate, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i zaštinika škola. Svečanosti je prisustvovao vladika Eparhije vranjske, gospodin Pahomije, sa sveštenstvom, predstavnici lokalne samouprave, škola i veliki broj garađana.

O Svetom Savi su govorili sveštenik, profesor Boban Stojković, ispred srpske pravoslavne Bogoslovije iz Niša i Jovan Veljković, mladi glumac iz Vladičinog Hana.

Govoriti o Svetome Savi, a ne reći nešto što nije već negde rečeno je teško, rekao je profesor Stojković, skrećući pažnju na to da osobine koje su krasile ovog sveca, gotovo da više nema među nama, među Srbima.

„Sveti Sava je bio čovek koji ume da poštuje druge ljude. Ne samo svoga oca Simeona, već i svoju braću, Stefana i najstarijeg Vukana, koji se u jednom trenutku zavadio i odmetnuo od braće. Da nije bilo tog poštovanja, Sveti Sava nikada ne bi uspeo da pomiriu svoju braću nad odrom njihovog oca, 1206. godine u Studenici,“ rekao je on.

Kako je naglasio, danas se reč poštovanje koristi sve ređe, a sve češće govori – ispoštovati, a razlika između te dve, naočigled, slične reči, je ogromna.

„Poštovati nekoga znači uvažavati i voleti nekoga u vremenski neograničenom periodu. Ispoštovati, znači sve suprotno. Kako da onda učinimo da Sveti Sava bude prisutan ovde, kad ovaj svet nije ne samo svetosavski već nije ni hrišćanski, već antihrišćanski. Potrebno je da ovde i sada doživimo život Svetoga Save i da od tog doživljaja načinimo iskustvo koje će nas pratiti kroz život;“ poručio je u besedi sveštenik, Boban Stojković.

Organizator Svečane akademije je Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Opštine Vladičin Han, dok su se program koji je okupio ovoliko publike postarali nastavnici i profesori škola u Vladičinom Hanu i Crkvena opština Vladičin Han.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.