Najlepše dvorište u Srbiji pripada Hančaninu

Prošle nedelje za najlepše dvorište u Srbiji proglašeno je dvorište Zorana Stamenković Magija na Vlasini. Ono se našlo na instagram profilu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, „buducnostsrbijeav“.

Zoran Stamenković Magi, Hančanin po poreklu, već 14 godina živi na Vlasini. Brvnaru porodica ima i duže. Dvorište, jedno od najlepših u zemlji je, kaže, uredio sam. Bez ikakve pomoći i bez ideja sa sajtova ili časopisa. Sve po sopstvenim željama. Tako su se u njemu našle stare odbačene stvari od kojih su napravljeni originalni ukrasi ili nameštaj za dvorište, ali ipredmeti koji čine skladnu celinu sa prelepom prirodnom okolinom.

„Svaki kutak dvorišta sam uredio prema sopstvenim idejama, tako da se uklapaju u okolinu. Nedostaje još po nešto, a na prvom mestu to su zaprežna kola koja planiram da nabavim,“ kaže on.

Od točkova zaprežnih kola napravljena je klupica, ljuljaška ležaljka od drveta,drvene stoličice u različitim oblicima i od panjeva, bure umesto stola, ognjište ozidano kamenom, ali su tu i nezaobilazni patuljci i cveće i još detalja za uživanje i okupljanje najbližih. Celu sliku upotpunjuje brvnara čija je unutrašnjost kombinacija modernog i tradicionalnog. Sa puno pažnje biran je svaki predmet iz nekih davnih vremena zaslužan za toplu atmosferu, a Stamenković ih je sačuvao od zaborava. Ćilimi, grnčarija, tronošci sa tanurom… Mnogo toga čega se samo retki nisu odrekli, a ovaj čovek je to sa puno pažnje i strpljivo prikupljao i napravio kolekciju kakvu ne poseduju, možda, ni neki muzeji.

Život na Vlasinskoj visoravni na 1.213 metara nadmorske visine, kada je prekrije sneg i zafijuču vetrovi ume da bude i jako surov. Leti je život kraj Vlasinskog jezera, ipak, privilegija. Na pitanje koje su prednosti i mane života na Vlasini, Stamenković, koji radi u Vladičinom Hanu, kratko kaze:

„Prednosti – sve, a mana nema. Put se redovno čisti, tako da sneg ne predstavlja nikakva problem.“

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.