Počinje realizacija programa NSZ „Moja prva plata“

Nacionalna služba za zapošljavanjeje 22. avgusta raspisala je javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih – „Moja prva plataˮ, koji će biti realizovan kroz četiri faze, saopšteno je iz Filijale NSZ iz Vranja.
„Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će od 22. avgusta do 22. septembra moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs. Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 3. do 31. oktobra, na istom. Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a konačan izbor kandidata će poslodavci iz privatnog sektora obaviti u periodu od 1. do 15. novembra, poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra,“ stoji u saopštenju.
U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata,na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.
Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.
Za ovu godinu je planirano da se u program „Moja prva plata“ uključi do 10.000 mladih, starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od 9 meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.
„Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti,“ podaci su NSZ.
Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.
Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje – www.nsz.gov.rs, kao i sajtu Moja prva plata -www.mojaprvaplata.gov.rs.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.