Pojekat „MoBUC“ na obilasku starijih u 18 sela u hanskoj opštini završava se u februaru

U hanskoj opštini u 18 brdsko-planinskih sela isto toliko negovatelja i negovateljica obilaze starije osobe u sklopu projekta „MoBUC“. U njima su ostali da žive uglavnom stariji ljudi, kojima su zdravstvene usluge, kao i mnoge druge, nedostupne ili su im uslovi za njihovo ostvarivanje otežani, zbog starosti ili bolesti, udaljenosti od grada, pa im i sama nabavka osnovnih životnih namirnica često predstavlja problem.

„NSHC-ove negovateljice i negovatelji ih obilaze najmanje jednom nedeljno i pomažu u svakodnevnim poslovima. Takođe ih redovno posećuju lekar i socijalni radnik, a obezbeđena im je i pomoć u lekovima, medicinskim pomagalima i paketima hrane,“ kažu u Novosadaskom humanitarnom centru, koji je u hanskoj opštini skoro deceniju prisutan u radu sa ovom ugroženom populacijom.

Kako prenose iz NSHC, pomoć koju dobijaju stariji je velika. Međutim, ono što se često može čuti od tih ljudi, je da im je usamljenost najteža, pa su im društvo i razgovor ljudi koji ih obilaze najdragoceniji.

Realizacija projekta je počela novembra 2021. i trajaće do do kraja februara ove godine. Cilj projekta „MoBUC“ je da doprinese smanjenju socijalnih i zdravstvenih posledica pandemije COVID-19 i uticaja siromaštva na stara lica u izolovanim ruralnim područjima južne Srbije, kao i da poboljša uslove za samostalan i dostojanstven život starih lica u opštini Vladičin Han.

Projekat je podržan sredstvima austrijskog Federalnog ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača i organizacije Volkshilfe Österreich.

Fotografije: NSHC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.