Posna trpeza nije više jeftina

Sezona slava je jeku. U ponedeljak je jedna od tri najvećih po broju svečara – Sveti Nikola. Kako se pada u vreme Božićnog posta, uvek se sastoji od posnih namirnica. Mnogi smatraju da je posna trpeza jeftinija od mrsne. Međutim, iskusne domaćice dobro znaju da nije tako, pogotovo u vreme pomodarstva koje je umesto tradicionalne hrane, nametnulo i niz nekih novih koje se ranije nikada ne bi našle na slavskom stolu – posni sirevi, različite vrste pečurki, masline, proizvodi od ribe… Kada se crta podvuče, vidi se da posna hrana i nije mnogo jeftinija od mrsne, tim pre što trgovci uveliko koriste ovako značajne datume da namaknu koji dinar više u kasi i podižu cene.

Međutim, ono što je obavezno, i jedna od većih stavki na spisku, je riba. U Vladičinom Hanu za Svetog Nikolu se najviše kupuje smrznuti oslić, koji je i među najjeftinijim ribama, izuzimajući skuše, koje su nešto više od 300 dinara. Cena kilograma oslića je od 350 pa do skoro 500 dinara, u zavisnosti od vrste i kvaliteta. Fileti soma su oko 650 dinara a pastrmka za 50 dinara po kilogramu skuplja. Najskuplji je losos, od 900 pa do 1.200 dinara. Često se na trpezi nađu i riblji štapići, čija je cena skoro pa dostigla kilogram najeftinije ribe.

Zvaničnih radnji za pripremu ribe u Vladičinom Hanu više nema. Međutim, mnogi u kućnoj varijanti za svoje sugrađane i te kako pripremaju riblje specijalitete.

Foto: pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.