Raskol u Udruženju penzionera u Vladičinom Hanu

Autor: Ljiljana Pavlović

Grupa od 61 penzionera tvrdi da je Stanojko Tošić, nelegalno izabran za još jedan mandat predsednika Udruženja penzionera u Vladičino Hanu, dok Tošić kaže da je sve po zakonu, ali i da je rad da da ostavku.

Grupa penzinera u Vladičinom Hanu, članova lokalnog udruženja, traži neopozivu ostavku predsednika te organizacije, Stanojka Tošića zbog, kako kažu, nelegalnog izbora. Oni su potpisali peticiju kojom zahtevaju i da im se dostavi završni račun za 2022. godinu, izveštaj mesnih odbora Vladičin Han 1 i Vladičin Han 2 o izboru članova Skupštine udruženja i spisak sa 61 potpisom već su dostavili nekima od navedenih, ili će to uskoro učiniti: predsedniku Opštine Vladičin Han, predsedniku SO, Opštinskom javnom tužilaštvu, načelniku Pčinjskog okruga, opštinskoj i republičkoj finansijskoj inspekciji, centrali Udruženja penzionera, medijima, Partiji ujedinjeih penzionera i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Tošić, predsednik udruženja, negira da je nezakonito izabran na još jedan mandat u naredne četiri godine i sa obe strane pljušte optužbe na račun onih drugih.

Sve je počelo, čini se, 10. maja ove godine, kada je za održavanje Skupštine penzionera pozivao, kako piše u dopisu koji su nam dostavili, „svoje istomišljenike, dok one koji nisu bili zadovoljnim njegovim radom, kao i sekretara, Dragiše Đorđevića, nisu pozvali.“

„Nije pozvao ni dosadašnjeg predsednika Skupštine UP, da održi zadnju sednicu jer je na dnevnom redu bilo podnošenje izveštaja o radu u prošloj godini i reizbor. Skupštinom je zasedao i rukovodio predsednik udruženja, Stanojko Tošić i sebe proglasio za predsednika. Izglasan je od onih koji nisu članovi udruženja, niti su izglasani u mesnim odborima. Mesni odbor Vladičin Han, čiji je predsednik Zoran Trajković, nije održan. Udruženje penzionera broji stotinak članova koji plaćaju članarinu, a ukupna broj ih je oko 3.000. To je jedino mesto za okupljanje ove populacije, ali i za ostvarivanje svojih prava. Ove zime nije bilo grejanja, predsednik kaže nema para za pelet, a od Opštine su dobili novac iz budžeta,“ navodi grupa nezadovoljnih penzionera.

Oni dalje u dopisu pišu da pakete za pomoć penzionerima, nisu dobijali samo oni sa najnižim primanjima, da je sve što je rađeno, rađeno bez tendera i odluke Upravnog odbora UP, da se ne zna koliku novčanu nadoknadu prima on, i sekretar, da se sve proslave i prezentacije udruženja organizuju u „Sport-kafeu“, čiji je vlasnik zet sekretara, a veliko nezadovoljstvo je izazvalo i to što su im prilikom preuzimanja dokumetacije koju su predavali za besplatno korišćenje rehabilitacije u banjama, naplaćivali po 150 dinara po penzioneru.

„Od države Srbije smo dobili besplatan boravak i plaćen put, da bi nam ovde Tošić uzimao po 150 dinara za obradu zahteva. Zar ovo nije pitanje za Opštinu Vladičin Han ili je i vama lakše da se pravite da ne znate? Stambenoj zajednici kojoj pripadaju prostorije udruženja, isto duguje 1.500 dinara za promenu automatskih osdigurača, angažuju i otpuštaju pomoćne radnike kako im se ćefne, pa se postavlja pitanje da li su ih plaćali preko računa, a higijena u prostorijama u kojima boravimo se ne održava,“ stoji u dopisu.

Stanojko Tošić, prvi čovek udruženja starijih u Vladičinom Hanu, na sve ovo kaže da „grupa opozicije u udruženju, hoće da preuzme udruženje, ali su mesne organizacije izabrale njega.“

„Sednicu udruženja je otvorio Stanojko Tošić, predsednik udruženja. Prisutni su uvažili član 40 Statuta po kome sednicom predsedava predsednik udruženja i obavezu da bude predloženo radno predsedništvo., što je i učinjeno, a predlog jednoglasno prihvaćen. Sekretar je obrazložio prisutnima aktivnosti oko izbora kandidata mesnih odbora i upoznao ih sa listom predloženih sa teritorije Vladičin Han i naseljenim mestima Repince, Kunovo, i Suva Morava kao i Vladičin Han 6 sa Kržincem, Prekodolcem i Žitorađem.Na samoj sednici, prisutni nisu predložili ni jednog kandidata pa je lista predloženih stavljena na glasanje i jednoglasno prihvaćena,“ stoji u zapisniku sa izborne sednice.

Međutim, kada se došlo do izbora predsednika, kako stoji u zapisniku, iz redova članova Skupštine penzionera predložen je dosadašnji predsednik.

„O predlogu Zorana Trajkovića da predsednik udruženja bude Sunčica Šarić nije moglo da se glasa, jer ona nije predložena za člana Skupštine UP, iz čijih se redova bira predsednik. Glasalo se za predlog da ja nastavim još jedan mandat i on je prihvaćen sa 19 glasova za i četiri protiv. Inače, sa ovom gospođom koja je došla iz Vranja, i predsednica je Skupštine stanara zgrade u kpojoj radimo, sukobi su započeli kada smo zatražili da oslobodi podrumske prostorije udruženja. Kao predsednica, buni se zbog buke u udruženju, a račun za osigurače ćemo platiti po ispostavi računa za to,“ odvraća Tošić na optužbe grupe od 61 penzionera.

Što se tiče naplate od 150 dinara po penzioneru za obradu zahteva za korišćenje banje, rukovodstvo tvrdi da je to obiman posao jer je ove godine njih 354 podnelo zahtev, i da imaju odobrenje iz PIO da ga naplate u iznosu do te sume. Oni kažu, da udruženje raspolaže skromnim sredstvima za rad, a da su ipak obezbedili dobre uslove za boravak penzionera u klubu, gde se okupljaju da igraju šah, domine i da je bilo grejanja.

„Jedini prihod nam je 50.000 dinara godišnje, iz Dunav osiguranja i novac koji dobijamo iz opštinskog budžeta. Lane je to bilo 250.000 dinara, a ove bi trebalo 300.000. Godišnji troškovi iznose oko 470.000 dinara. Što se plata tiče, ukupan bruto iznos koji se odvaja za mene i sekretara iznosi 37.809 dinara mesečno, “ poručuje Tošić, izrevoltiran, uz komentar da je sve što je rađeno, rađeno u skladu sa zakonom i na raučunu su u plusu od 65.000 dinara, kao i da u svakom trenutku može da podnese ostavku, ali preti tužbom za navedene optužbe.

Kakav će rasplet, ako ga uopšte bude i bilo, biti u jedinom udruženju starijih u Vladičinom Hanu, ostaje da se vidi.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.