SOS telefon lane zvale 143 žene

Kada više nema izlaza i kada institucije „zaćute“ mnoge žene koje trpe neki vid nasilja u porodici obraćajuse SOS telefonu za podršku ženama. U Vranju on postoji 20 godina kao besplatna pravna pomoć onima koji trpe nasilje. U toku ove godine, od januara do aprila povodom nasilja u porodici obratile su im se 24 žene a telefon je zazvonio ukupno 104 puta.

“ U toku prošle godine SOS telefon je zabeležio 878 poziva 143 žene iz Pčinjskog okruga. Po prvi put nam se obratilo njih 69 ili 50 odsto od ukupnog broja onih koje su zatražile pravnu pomoć. Najčešće, ili u 80 odsto slučajeva, one u razgovoru prijavljuju fizičko nasiljea a 125 žena trpi psihičko nasilje. Prijavljuju ekonomsko, različite vrste seksualnog nasilja od strane partnera ili supruga, silovanje u braku, proganjanje…“ kaže Suzana Antić Ristić, ispred SOS telefona.

Prema njihovim podacima, 64 odsto žena je suočeno sa ograničavanjem sloboda – kretanja, da im dođe komšinica, da one odu negde. Od ukupnog broja prijavljenih lučajeva, 143 žene, kada pričaju, vidi se da najveći broj njih trpi više vidova nasilja.

Iskustvo govori da nasilnika ima u svim starosnim grupama, društvenim slojevima i svih stepena obrazovanja. Međutim, najveći bro jzlostavljanih žena, po podacima vranjskog SOS telefona je u populuaciji od 36 do 45 godina, dok su njihovu pomož zatražile svega tri žene starije od 65 godina.

U toku ove godine, od januara do aprila povodom nasilja u porodici obratile su im se 24 žene a telefon je zazvonio ukupno 104 puta. U zlostvaljanim porodicama ne trpe samo žene već i deca. Tokom prošle godine, na osnovu poziva, direktno ili inderektno 65-ro maloletnika je bilo izloženo nekom obliku nasilja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.