Što južnije to tužnije, predstavnik penzionera jugoistočne Srbije opisuje položaj starijih

U Vladičinom Hanu juče su boravili predstavnici udruženja penzionera jugoistočne Srbije. Sastanku je prisustvovao i Vladimir Kostić, zamenik predsednika Opštine Vladičin Han. Povod sastanka bio je donošenje odluka oko predstojećih izbora u organizaciji starijih, koji su već trebalo da budu održani, ali zbog korone su odloženi. To je bila prilika i da porazgovaramo o polažju starijih u ovom delu Srbije, sa prvim čovekom Saveza penzionera jugoistočne Srbije, Jovanom Vučićevićem.

„Položaj penzionera ovog dela Srbije se može opisati u jednoj rečenici – što južnije to tužnije. Penzioneri u ovom delu zemlje imaju najniže penzije. Uloženo je mnogo napora u poslednje vreme da se stanje poboljša. Ne laskam, ali predsednik je uložio ogroman napor i to je ublaženo. Međutim, imamo preko 50 odsto penziinera sa prinadležnostima manjim od prosečnih, a to je ispod 30.000 dinara mesečno. Imamo na hiljade onih sa primanjima manjim od 10.000 dinara, na hiljade ispod 15.000 i 20.000 dinara…Socijalna karta penzionera je veoma loša,“ kaže Vučićević.

On dodaje da u mnogim mestima postoji problem manjeg povraćaja sredstava iz „Dunav osiguranja“ udruženjima, što otežava rad organizacija starijih, baš kakav postoji i u Vladičinom Hanu. Nekada je „Dunav“ za udruženje izdvajao 10 a već godinama, pet odsto.

„Taj problem sa „Dunavom“ treba da se reši na nivou Saveza udruženja penzionera, jer ta osiguravajuća kuća ima različite aršine za različite opštine i gradove. Svi penzioneri plaćaju isti iznos osiguranja, za neke, kao ovde, i to je mnogo,“ kaže on.

Od novca koji udruženje dobija iz „Dunava“ od osiguranja penzionera koje ide preko udruženja, nekada su finansirani troškovi isplate posmrtnine, novac koji porodice penzionera, člana udruženja dobijaju, za troškove sahrane. Nekada je ta suma iznosila 10.000 dinara, sada udruženje izdvaja od 500 do 2.000, maksimalno. Možda je to jedan od razloga što hansko udruženje ima veoma malo članova, tek oko 500 od ukupno 3.500 penzionera, koliko ih ima na području ooštine. Vučićević kaže da na jugositoku ima oko 200.000 penzionera i da su u većini mesta preko 50 odsto učlanjenji u udruženje.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.