Dobri berači borovnice zarade i do 100 evra dnevno

Berba divlje borovnice na Vlasini je završena. Ovogodišnji rod je bio bogat, a poznavaoci terena i iskusni sakupljači dnevno su mogli da zarade i po 100 evra.

„Godinama već porodično i sa prijateljima berem borovnice na Vlasini. Dobri berači mogu da sakupe od 35 do 40 kilograma. Ako naiđete na teren gde niko nije bio pre vas, nabere se i preko 60,“ priča Srećko Cvetković iz Poloma, kod Hana, koji Vlasinu dobro poznaje pošto svake godine odlazi i zbog pečuraka.

Ovo voće, jedno od najzdravijih, izuzetno je traženo na inostranom tržištu, gde dostiže daleko veću cenu. Od početnih 350 dinara po kilogramu, do kraja berbe dostiglo je cenu od 500. Nekima je prikupljanje bobica jedina zarada tokom godine. Većini je dopuna kućnog budžeta, od čega može dobro da se profitira, ali ne i lako.

Najpre, skupo je gorivo i odlazak do Vlasine. Ko misli da je ove borovnice lako brati, trebalo bi da zna da moraju da se pređu kilometri i kilometri da se nabere veća količina po travi i strmom terenu, a žbunovi su mali i niski. Mnogi provode dane po automobilima kako bi izbegli troškove prevoza.

Zadnjih godina inspekcija kažnjava branje nedozrelih borovnica i one koji koriste tzv. beračice u obliku metalnih češljeva, kojima su skoro istrebili ovu zaštićenu vrstu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.