Upustva MUP-a za vreme ekstremnih nepogoda


Republički hidrometeorološki zavoda Srbije upozorava da je na području Srbije i večerasmoguće nevreme, pa je i Ministarstvo unutrađnjih poslova apelovalo na građane da se pridržavaju mera kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Prema uputstvima MUP-a ukoliko su građani u zatvorenom prostoru, potrebno je da obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede drugih lica. Takođe Neophodno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je da se sklone od bilo kakvih visokih struktura poput jarbola, stubova, tornjeva i dr. i da imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini. Takođe, važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove i da što pre pronađu zaklon u zgradi ili automobilu.Ukoliko to nije moguće, najbolje sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

„Ukoliko se građani nađu u šumi, zaštititu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, ni plivati,“ kaže se u epelu MUP-a.

Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama, štapova za golf, štapova za pecanje i slično, i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično. Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe.

Ukoliko se građani nađu u automobilu za vreme jake oluje, vozilo treba zaustaviti pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil. Najbolje je ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavljene puteve.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.