Javna tribina o besplatnim udžbenicima za osnovce

U biskopskoj sali Centra za kulturu u Vladičinom Hanu 23. januara biće odrtžana javna tribina pod nazivom „Mogućnost nabavke besplatnih udžbenika za sve učenike od prvog do osmog razreda svih osnovnih škola na teritoriji opštine Vladičin Han za školsku 2023/24. godinu“. Učesnici tribine biće osnivač Fondacije „Kavčić“, Aleksandar Kavčić, profesor Karnegi Melon univerziteta i Goran Mladenović, predsednik hanske Opštine, koja će finansirati kupovinu udžbenika.

Besplatne udžbenike za osnovce u toku prošle godine nabavilo je oko 25 odsto od ukupnog broja osnovnih škola u Srbiji. Kako je Kavčić govorio u medijima – neke škole i ne znaju da koriste besplatne udžbenike, a neke i ne govore svojim učeniima da štampana izdanja mogu da dobiju potpuno besplatno.

„Fonfdaciji nije cilj da zaradi na knjigama, već da uradimo ono što je ova država morala da uradi mnogo ranije, pre 20, 30 ili 50 godina. Da imamo besplatne udžbenike za sve đake, jer to rade sve druge zemlje Evrope i Amerike. To je nešto što piše u našem ustavu i obrazovanje ne sme da ima skrivene troškove,“ izjavio je za N1 profesor, Aleksandra Kavčić.

U Srbiji nabavka knjiga za osnovce je jedan od ogromnih troškova za roditelje, naročito kada je u porodici dvoje ili više dece. Zbog topga je važno da na tribini prisustvuje što više građana, kako bi dobili sve potrebne informacije o besplatnim udžbenicima i izneli svoje mišljenje o tome.

Početak tribine je zakazan za 19 časova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.